Informatie

Fabrikanten

Best verkochte producten

Aanbiedingen

Het fietsplan & de werkkostenregeling

Het fietsplan

Wanneer je een fiets aanschaft via het fietsplan betaalt de belastingdienst mee aan jouw nieuwe fiets! Je kunt jouw fiets via je werkgever kopen en jouw voordeel kan oplopen tot 42%. Er is één belangrijke voorwaarde voor deze regeling:

De fiets moet voor meer dan de helft van het aantal dagen dat je naar het werk gaat gebruikt worden voor woon-werkverkeer.

De hoofdlijnen van het fietsplan zijn:

  • De aankoop van een fiets wordt tot een bedrag van € 749,- (inclusief BTW) niet belast.
  • € 749,- is ook het gangbare bedrag voor een onbelaste fietsverzekering.
  • Je kunt € 82,- per kalenderjaar, gedurende drie jaar, onbelast uitgeven aan “met de fiets samenhangende zaken”.

De € 82,- die je per kalenderjaar onbelast mag uitgeven aan “met de fiets samenhangende zaken” kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Reparaties aan de fiets
  • Een extra fietsslot
  • Een fietstas of fietsmand
  • Een regenpak
  • Een kinderzitje voor en/of achter

Je werkgever kan de kosten van de nieuwe fiets voorschieten, waardoor je de aanschafprijs in een aantal termijnen kan terugbetalen. Dat kan bijvoorbeeld zijn via een inhouding op je brutoloon of door het inleveren van vakantie- of ATV dagen. Door deze regeling betaal je een stuk minder belasting en wordt jouw fiets een stuk goedkoper!

De werkkostenregeling

Sinds 1 januari 2011 geldt een nieuwe regeling: de werkkostenregeling. Deze komt in plaats van de huidige regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. De werkgever is nog niet verplicht gebruik te maken van de werkkostenregeling. Tot en met 2014 mag de werkgever ieder jaar opnieuw kiezen voor de werkkostenregeling of voor de oude regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen.

Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling verplicht voor alle werkgevers. Door de invoering van de werkkostenregeling verdwijnen voor een groot aantal vergoedingen en verstrekkingen de fiscale regels, het fietsplan is daar één van.

Wat houd de werkkostenregeling nou eigenlijk in?

Door de werkkostenregeling kan de werkgever maximaal 1.5% van het totale fiscale loon, de vrije ruimte, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. In plaats van het fietsplan kan de werkgever zonder verdere beperkingen een fiets vergoeden of verstrekken aan zijn werknemers. Dit moet wel gebeuren binnen het budget van 1.5%. Er worden geen nadere eisen gesteld aan de fiets. Het mag dus ook een elektrische fiets of elektrische scooter zijn. De werkgever kan zelf bepalen hoe vaak hij een fiets beschikbaar wilt stellen, de hoogte van de aanschafprijs, type fiets en de aard van het gebruik. Het aantal dagen dat je met de fiets naar het werk reist is niet van belang binnen de werkkostenregeling.

Als een werkgever boven de 1.5% uitkomt, moet over het meerdere een naheffing van 80% worden afgedragen. Dit betekent dat werkgevers die gebruik gaan maken van de Werkkostenregeling bij moeten gaan houden hoeveel er verstrekt en vergoed wordt, omdat ze de grens van 1.5% van de loonsom in de gaten moeten houden. Ook zal daarbij nagedacht moeten worden over de toekenning van de beschikbare ruimte aan het personeel. Maken ze daar een totaal bedrag van of gaan ze de beschikbare ruimte per individuele werknemer berekenen?

Binnen de Werkkostenregeling bestaat er ook de mogelijkheid voor de werkgever om een renteloze lening te verstrekken aan de werkgever voor aanschaf van een fiets. De aanschaf van de fiets moet aantoonbaar zijn. Als de werkgever een kilometervergoeding betaalt, kan de lening hiermee terugbetaald worden.


PayPal

Follow us on Facebook